Stvaranje iluzije

Simetrija i oblik mišića nije samo stvar genetike, već se na tome može itekako raditi.
Možete trenirati da popravite simetriju i oblik mišića inteligentno ističući jedne dijelove tijela i namjerno “zapostavljajući” druge. Na taj način kreirate iluziju da izgledate bliže idealnom obliku, pogotovo ako niste prirodno široki u ramenima i uski u struku i kukovima, ili nemate duge, pune mišiće i tanke zglobove koji povećavaju dojam mišića. Da budemo iskreni, urođene nepravilnosti u građi ne mogu se radikalno promijeniti ili potpuno sakriti, ali se mogu smanjiti ili zamaskirati.

To je put do stvaranja iluzije: maskiranje slabih točaka. On se najbolje ostvaruje napadom s dvije strane; izgradnjom slabe točke i istovremenim smanjenjem obližnje jake točke, koja ističe susjednu slabost. Najbolji je primjer stvaranje iluzije širine kod nekog tko je prirodno uzak u ramenima i širok u struku i kukovima. Povećanjem bočnog dijela ramena stvarate dojam da vam je struk uži, a smanjenjem struka – da ste širi u ramenima. Naravno, najveću iluziju širine u ramenima i V-oblika postižete ako istovremeno povećate bočni dio ramena i smanjite struk. Stvaranje iluzije većih listova možete postići i smanjenjem bedara, čime ćete popraviti odnos lista i bedra. Nadlaktica vam može izgledati veća ako prenaglasite vanjsku glavu tricepsa. Prsa će vam izgledati šira ako gornji i vanjski dio razvijete više od donjeg i unutarnjeg.

Body building se, u stvari, svodi na stvaranje iluzije. To ponekad znači i smanjivanje mišića, a ne samo povećavanje. Ne znači da trebate neki mišić povećati samo zato što to možete učiniti. Radeći tako možete samo pokvariti svoje oblike i proporcionalnost. Nemojte nikad napraviti niti jednu vježbu ako nemate jasan plan kako ćete njome popraviti svoj izgled. Vaš kostur može primiti samo određenu količinu mišića, a da to ne naruši prirodan oblik tijela. Nemojte se truditi da postane veliki samo da biste bili veliki. Čim vam jedan mišić postane prevelik i izvan proporcije prema nekom drugom mišiću, taj će drugi mišić izgledati manji. Nemojte kopirati tuđe programe iz časopisa samo zato što tako trenira neki šampion. Njegove su potrebe vjerovatno različite od vaših.

Budite skulptor koji na jednom mjestu dodaje, a na drugom oduzima pri stvaranju umjetničkog djela. Upravljajte svojim razvojem, ne čekajte da se sam od sebe dogodi.
Izaberite samo one vježbe koje poboljšavaju vaš oblik i proporciju. Ako one to ne čine, makar to bile i vaše omiljene vježbe (čak i čučanj, potisak s klupe ili mrtvo dizanje) nemojte ih raditi!

 

Još jednom: Vedran Jakšić.

2 thoughts on “Stvaranje iluzije

Leave a Reply

Your email address will not be published.